OGÓLNOPOLSKI DZIEŃ SENIORA W PUNKCIE AKTYWNOŚCI OBYWATELSKIEJ W LIBIĄŻU.

2021-11-16

W dniu 15 listopada 2021 r., w Punkcie Aktywności Obywatelskiej działającym przy Ośrodku Pomocy Społecznej w Libiążu odbyło się spotkanie z okazji Ogólnopolskiego Dnia Seniora. W związku z tym zorganizowano warsztaty z dietetyczką dla seniorów z Gminy Libiąż. 

Podczas spotkania odbyła się prelekcja na temat zdrowego żywienia seniorów oraz warsztaty w zakresie przygotowywania dietetycznych potraw. Seniorzy zdobyli wiedzę i dużo cennych wskazówek z zakresu właściwego odżywiania się. Każdy uczestnik warsztatów uświadomił sobie, jak ważna dla zdrowia jest odpowiednia dieta.
Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów prezentowanych na warsztatach opracowany przez mgr. Dominikę Kulczycką – Wójcik Dietetyk kliniczny i sportowy.

Praliny czekoladowe z czerwonej fasoli
- duża puszka czerwonej fasoli
- 3-2 łyżki kakao
- 20-30 g migdałów
- 60-100 g daktyli
- aromat migdałowy
- ewentualnie odrobina zmielonych płatków owsianych

Do obtoczenia: sezam, kakao, mak, siekane orzechy, wiórki kokosowe.

1. Fasolę odsączyć z puszki, dobrze przepłukać i odsączyć a następnie zmiksować na gładko.
2. Daktyle pokroić na drobne kawałki, dodać kilka łyżek gorącej wody i zmiksować na krem daktylowy.
3. Do daktyli dodać fasolę, kakao, siekane lub mielone migdały i ewentualnie kilka kropli aromatu migdałowego.
4. Wszystkie składniki zmiksować.
5. Upewnić się, że konsystencja ułatwia robienie kulek. Jeśli jest zbyt płynna, dodać 1-2 łyżki zmiksowanych płatków owsianych.
6. Następnie nabieramy łyżką masę i wilgotnymi dłońmi formujemy kulki.
7. Gotowe obtaczamy w ulubionych dodatkach np. sezamie, maku, wiórkach kokosowych, siekanych orzechach czy kakao.
Porady:
- Zamiast migdałów można dodać skórki z pomarańczy, tartej lub kandyzowanej- powstaną wówczas czekoladowo-pomarańczowe praliny.
- Na przechowywać w lodówce do kilku dni lub w zamrażarce do kilku tygodni.